10 verrassende netwerktips

Wil je vaker netwerken en er meer uithalen? Met deze 10 verrassende tips leer je netwerken als de beste.

Netwerktip 1: bepaal je netwerkstrategie

Alles begint met een goede strategie: denk na over waarom je wil netwerken. Wil je nieuwe contacten leggen? Wil je je inwerken in een bepaalde regio of je horizon verruimen. Bekijk ook welke evenementen in functie van het antwoord op die waarom-vraag het meest geschikt zijn om te bezoeken. Veel events koppelen trouwens het nuttige aan het aangename. Een fabrieksbezoek gevolgd door een netwerkborrel. Of luisteren naar een interessante spreker en daarna samen een broodje eten. Zo sla je meerdere vliegen in een klap.

Netwerktip 2: plan tijd in om te netwerken

Heb je je strategie? Top. Maar let op dat je als onervaren netwerker niet in de val trapt van de overvolle agenda. Maak ruimte voor minimaal één evenement per maand en hou dat langere tijd vol. Zo geef je jezelf de kans om te groeien in het netwerken en hou goed je strategie in de gaten. Het kan ook leuk zijn om iemand mee te nemen. Dat verlaagt wellicht de drempel om in actie te komen. Let wel op dat je elkaar de nodige ruimte geeft om nieuwe contacten te leggen.

Netwerktip 3: netwerken is geven en nemen

Een goed netwerkgesprek is evenwichtig. Beide partijen luisteren en spreken. Op die manier leer je elkaars behoefte kennen en kan je op een kwalitatieve manier kennis delen. Je moet jezelf openstellen en zelf ook kennis en informatie delen. Focus op het leggen van contacten en het uitbouwen van een netwerk. Je zal merken dat je sneller ‘krijgt’, wanneer je zelf ook ‘geeft’.

Netwerktip 4: wees oprecht nieuwsgierig

De ander verdient dat. Stel vragen en laat de persoon aan het woord. Je zal niet alleen een goede indruk achterlaten, maar ook veel leren. Het gesprek komt straks automatisch bij jou terecht, bij wat jij doet en wat je kan betekenen.

Netwerktip 5: overtuig met een goede elevator pitch

Wees voorbereid op de vraag: "En wat doe jij?" In vaktermen heet het antwoord op die vraag een elevator pitch. Dit is een korte presentatie waarin je enthousiast vertelt wie je bent en waar je goed in bent. Het ijs is meteen gebroken en je maakt een professionele indruk.

Netwerktip 6: netwerken doe je elke dag

Misschien denk je dat netwerken alleen kan op beurzen of formele bijeenkomsten? Niets is minder waar. Je kan overal en met iedereen een gesprek aangaan. In de wachtkamer bij je bandenwissel, in de fitness of naast het speelveld bij de sporttraining van je kinderen. Grijp je kans en laat je verrassen door spontane gesprekken! Dit soort gesprekken in een informeel kader zijn trouwens een goede oefening voor het echte werk.

Netwerktip 7: netwerken is meer dan sales

Het draait ook om inspiratie en leren van de ander. Creëer een netwerk van mensen waarvan jij weet wat zij kunnen betekenen. En die ook weten wat jij kan betekenen. Misschien kan je iemand aanbevelen. En wie weet doet hij of zij dat ook met jou. Als je het zo bekijkt, heb je een dubbele kans op winst: je wint een nieuwe klant en die klant kan jou extra klanten opleveren. We wensen jou salesresultaten toe op korte termijn, maar weet dat netwerken vooral op langere termijn rendeert.

Netwerktip 8: scoor met een sprekend visitekaartje

Een visitekaartje kan zoveel meer zijn dan gewoon een kaartje met contactgegevens. Het is letterlijk ’jouw visitekaartje’. Enig idee hoeveel visitekaartjes je zelf al ontvangen hebt? Hoeveel van die kaartjes kan je je nog voor de geest halen? Hoeveel heb je er effectief bewaard?

Zelf kozen wij bewust voor een foto in combinatie met onze missie 'ondernemers en hun teams beter doen verkopen'. Als wij ons visitekaartje aan iemand geven, dan zorgt het steevast voor een glimlach. De foto garandeert herkenbaarheid en de baseline wijst de ontvanger op het resultaat waarvoor wij staan. Haalt hij het nadien terug boven, dan katapulteert het de ontvanger opnieuw naar het leuke gesprek dat we ooit hadden. Geslaagd toch?

Netwerktip 9: brei een vervolg aan je netwerkgesprekken

Heb je een boeiende ontmoeting achter de rug? Heb je enkele leuke contacten gelegd? Hou die contacten warm. Nodig die mensen uit voor een connectie op LinkedIn of Facebook. Volg hun bedrijfspagina's. Bedank mensen met een mailtje en plan de actiepunten in die je hebt afgesproken. Het is belangrijk om er niet teveel tijd over te laten gaan. Je weet wel: smeed het ijzer als het warm is.

Netwerktip 10: stuur bij

Ongeacht of dat het gaat over nieuwe klanten en extra verkoop of over bijleren of je netwerk vergroten, het belangrijkste is dat je gaandeweg groeit en dat je je elvator pitch bijspijkert. Op die manier zal je evolueren in je rol als netwerker en als salesman of -vrouw. Stel daarom de netwerkevenementen die je bezoekt in vraag. Leveren ze je de informatie, de kennis en de contacten op die je met je netwerkstrategie vooropgesteld had? Durf beslissen om bepaalde dingen niet meer te doen of net meer te gaan doen of om nieuwe dingen te proberen. Het is de moeite meer dan waard.

Ben je door deze netwerktips geïnspireerd om er echt werk van te maken? We wensen je veel succes en zijn benieuwd naar jouw ervaringen.